
Ostatni element Internet of Things
15 września 2014, 17:03Dzięki współpracy zespołów z Uniwersytetu Stanforda oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley powstał odbiornik radiowy wielkości mrówki. Urządzenie jest tak efektywne, że całą energię potrzebną do pracy czerpie z odbieranego przez siebie sygnału radiowego.

Jedzenie ryb chroni kobiety przed utratą słuchu
11 września 2014, 09:38Naukowcy z Brigham and Women's Hospital (BWH) zauważyli, że jedzenie 2 lub więcej porcji ryb tygodniowo wiąże się ze spadkiem ryzyka utraty słuchu u kobiet.

Jak szybko wirusy skażają budynki?
10 września 2014, 12:31Skażenie wirusem klamki czy powierzchni stołu wystarczy, by w ciągu 2-4 godzin występował on na około połowie pracowników, odwiedzających oraz często dotykanych obiektów. Mycie rąk i wykorzystywanie chusteczek odkażających z czwartorzędowymi związkami amonu [...] ograniczało [jednak] rozprzestrzenianie wirusa o 80-99% - podkreśla Charles Gerba z Uniwersytetu Arizony w Tucson.

W kwaśnych wodach rekiny unikają zapachu pożywienia
10 września 2014, 11:22W kwaśnych wodach rekiny unikają zapachu pożywienia, a zakwaszenie wód rośnie przez zwiększenie ilości CO2 w atmosferze.

Sztuczne płytki z hydrożelu wspomagają krzepnięcie
8 września 2014, 11:33Nowa klasa syntetycznych płytkopodobnych cząstek nasila naturalne krzepnięcie. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że można by je wykorzystać do hamowania krwotoków w czasie operacji czy w leczeniu zaburzeń krzepnięcia.
Album 'nieludzkich' fotografów
5 września 2014, 08:15Choć na okładce tej wydanej niedawno książki pojawia się nazwisko Chrisa Keeneya, bynajmniej nie on jest autorem opublikowanych w niej zdjęć. Wiele wyjaśnia się, gdy odczyta się tytuł albumu - Petcam: The World Through the Lens of Our Four-Legged Friends. By zgromadzić materiał, fotograf z San Diego przymocowywał lekkie aparaty do obroży ponad 20 zwierząt.

W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.

Google chce budować kwantowe procesory
5 września 2014, 05:39Google ma zamiar rozpocząć projektowanie i budowę podzespołów do komputera kwantowego. Koncern kontynuuje zatem swoje zaangażowanie w kwantową technologię.

Nie taki cykl życiowy sztywny, jak go malują
4 września 2014, 08:53Płazy Chiromantis hansenae mogą przyspieszać cykl życiowy (wyląg), jeśli polują na nie pasikonikowate Hexacentrus cf. unicolor.
Dotykowe 3D
2 września 2014, 08:58Japońska firma zaprezentowała technologię dotykową 3D. Pozwala ona użytkownikom na ciągnięcie i pchanie wirtualnych obiektów trójwymiarowych. Przedstawiciele Miraisens zapewniają, że ich technologia wkrótce trafi na rynek.